Γιατροί και φαρμακοποιοί λένε “όχι” στο νομοσχέδιο

Γιατροί και φαρμακοποιοί

  • Θα τους εξυπηρετούν όπως και πριν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, με την καταβολή ολόκληρης της αμοιβής

Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές στο χώρο της υγείας, μέσα από το πολυνομοσχέδιο που συζητείται και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά και τη διαφωνία τους με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας για εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στους τοπικούς δημοσιογράφους οι πρόεδροι του Ιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας κ.κ. Πρόδρομος Ισαακίδης και Κίμων Παράσχου (αντίστοιχα).

Οι δύο σύλλογοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν κοινή «γραμμή» όσον αφορά την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την αναστάτωση που έχει προκληθεί σ’ αυτούς τις τελευταίες μέρες.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε χθες το πρωί στα γραφεία του Ι.Σ.Η. στη Βέροια, μίλησαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του Ι.Σ.Η. και μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Τάσος Βασιάδης, η πρόεδρος του ΣΕΥΠΙΚΑ (γιατροί ΙΚΑ) κ. Σοφία Κουπίδου, ενώ παραβρέθηκαν και η γραμματέας του Ι.Σ.Η. κ. Στέλλα Ρόμτσου, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.κ. Αργ. Φουκαλάς, Γ. Σπυρίδης και Εμ. Λάιος.

Ισαακίδης: Η νομοθεσία δεν προβλέπει συμβεβλημένος γιατρός να εξυπηρετεί ασφαλισμένους άλλου ταμείου

Ο κ. Ισαακίδης επεσήμανε αρχικά ότι το πολυνομοσχέδιο για την υγεία κατατέθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους κατά το νόμο επίσημους φορείς υγείας (Π.Ι.Σ., Π.Φ.Σ., ΓΣΕΕ. ΑΔΕΔΥ κ.ά.), με αποτέλεσμα να τους βρίσκει αντιμέτωπους. Τόνισε ότι οι γιατροί δεν θέλουν να διατηρηθεί η σημερινή χαώδης κατάσταση, σημειώνοντας ότι πρώτοι έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, κάτι που ισχύει σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. και σε πολλά στον κόσμο.

eopyy

Σχετικά με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο πρόεδρος των γιατρών τόνισε: «Με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας τεράστιος, καθόλου ευέλικτος οργανισμός, η ίδρυση και λειτουργία του οποίου θα είναι τόσο περίπλοκη που θα χρειαστεί, κατά τους πιο αισιόδοξους, 12 μήνες ώσπου να λειτουργήσει». Και επεσήμανε ότι οι γιατροί ζητούν την καταδίκη του προσωρινού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που προσπαθεί να τους επιβάλει το υπουργείο, διότι δεν στηρίζεται σε καμία νομική βάση. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ισαακίδης αναφερόμενος στα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο (ότι από 7/2/2011 οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς), τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ότι γιατρός συμβεβλημένος με ένα ασφαλιστικό φορέα μπορεί να εξυπηρετεί ασφαλισμένους άλλου ασφαλιστικού φορέα.

Κλείνοντας, ενημέρωσε για την απόφαση που έλαβε ομόφωνα το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Η. που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης και η οποία θα ισχύσει έως ότου ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και εκδοθούν οι σχετικές Κ.Υ.Α. και Προεδρικά Διατάγματα. Σύμφωνα με αυτήν, οι ασθενείς θα προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία όπως γίνονταν μέχρι σήμερα, θα εξυπηρετούνται καταβάλλοντας εξ ολοκλήρου την αμοιβή που ορίζει ο κάθε ιατρός και στη συνέχεια θα ζητούν από το ΙΚΑ να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Όσο για τα φάρμακα, οι ιδιώτες γιατροί θα τα συνταγογραφούν σε απλές συνταγές (τις οποίες οι περισσότεροι φαρμακοποιοί δεν εκτελούν).

Η απόφαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Η.

Στην απόφαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας αναφέρεται:

«Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διευρυμένου Δ.Σ., οι ιατροί της Ημαθίας αποφάσισαν:

1) Την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νομοσχεδίου και την άμεση έναρξη διαλόγου με τους καθ’ ύλην αρμοδίους φορείς (ΠΙΣ – ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – Σύλλογοι Συνταξιούχων κ.λ.π.).

2) Την στήριξη στις απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των κλάδων των ιατρών και την καταδίκη του απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησαν τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών ασφαλίσεων και καλούν τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ να παίξουν το ρόλο του απεργοσπάστη.

3) Εφόσον δεν προσδιοριστεί το Νομικό Πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία του όποιου  προσωρινού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το οποίο  θέλουν να εφαρμόσουμε, εμείς οι ιατροί της Ημαθίας συμπεραίνουμε ότι:

α) Οποιοσδήποτε ασθενής μπορεί να προσέρχεται όπως γίνονταν μέχρι σήμερα στα ιδιωτικά ιατρεία μας και να εξυπηρετηθεί καταβάλλοντας την αμοιβή που ορίζει ο κάθε ιατρός.

β) Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, για τους οποίους τόση φασαρία γίνεται τις τελευταίες ήμερες, ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους σχέση,  είτε εργασιακή είτε άλλου είδους των συμβεβλημένων ιατρών ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ με το ΙΚΑ. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς που θελήσουν να προσέλθουν στα ιατρεία των ως άνω Ιατρών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα καταβάλλουν εξ ολοκλήρου την επίσκεψη και αφού προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ, θα μπορούν με δαπάνη να εισπράξουν τα χρήματά τους.

γ) Όσον αφορά την συνταγογράφηση οι Ιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ δεν νομιμοποιούνται να συνυπογραφούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιατροί μπορούν να εκδίδουν απλές συνταγές από το προσωπικό τους συνταγολόγιο, στο οποίο υποχρεούνται να αναγράφουν ημερομηνία, ονοματεπώνυμο ασθενούς, πάθηση, τα εμβαλάγια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπογραφή και σφραγίδα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται, στερούνται νομικού ερείσματος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν”.

Παράσχου: Διαφωνούμε με την εμπορευματοποίηση της υγείας

Ο κ. Παράσχου δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί της Ημαθίας συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα των γιατρών, τονίζοντας ότι για την κατάσταση που έχει φτάσει σήμερα ο χώρος της υγείας δεν ευθύνονται ούτε οι γιατροί, ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε οι ασφαλισμένοι, καταλογίζοντας ευθύνες στο σύστημα πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν εκτελεί συνταγές ιδιωτών γιατρών που προσκομίζουν ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, τόνισε ότι οι φαρμακοποιοί καλούνται να νομιμοποιήσουν μια διαδικασία που δεν έχει νομική βάση.

«Εμείς είμαστε αντίθετοι στην εμπορευματοποίηση της υγείας», τόνισε και υπενθύμισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν καταγγείλει από τον Νοέμβριο, με τις κινητοποιήσεις τους, την προσπάθεια να περάσουν διατάξεις στο νομοσχέδιο επ’ ωφελεία επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και, ενημερώνοντας για την προχθεσινή επαναδιατύπωση από τον υπουργό της διάταξης που αφορά την απόσταση που πρέπει να υπάρχει για να ανοίξει ένα φαρμακείο (θα απαιτούνται 100 μ. από την πύλη νοσοκομείου με 150 κλίνες, αντί για 200 μ. από κέντρα συνταγογράφησης γενικώς), έκανε λόγο για «πρώτη επιτυχία» του αγώνα των φαρμακοποιών, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα κερδίσουν περισσότερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου και στα άλλα τους αιτήματα (ωράριο, πληθυσμιακά κριτήρια κ.λ.π.).

Βασιάδης: Φούσκα η εισήγηση Σπυρόπουλου 

Στη συνέχεια ο κ. Βασιάδης επεσήμανε ότι οι δαπάνες που θα κληθεί να καταβάλει το ΙΚΑ για την εξέταση ασφαλισμένων του από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς δεν θα εγκριθούν από τον Επίτροπο διότι δεν είναι σύννομες, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για την εκτέλεση των – παράτυπων – αυτών συνταγών από φαρμακοποιούς. Και ενημέρωσε ότι, στην προχθεσινή τελευταία συνάντηση του Π.Ι.Σ. με τον διοικητή του ΙΚΑ, ο τελευταίος ήταν αρνητικός στην πρόταση των γιατρών για προσωρινή αναστολή της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή ώστε να προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, επεσήμανε ότι δεν δημιουργείται ένα ενιαίο σύστημα υγείας, απλώς αποκόπτονται τρία μεγάλα ταμεία. Ο κ. Βασιάδης χαρακτήρισε «φούσκα» την εισήγηση που δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ο διοικητής του ΙΚΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς για να αμείβονται οι ιδιώτες γιατροί κατά πράξη και περίπτωση για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, λέγοντας ότι παραπέμπει σε μελλοντικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Τόνισε, ακόμη, ότι στο τρίτο επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζεται ότι στον ενιαίο φορέα υγείας οι γιατροί θα απασχολούνται με σύμβαση έργου σαν αυτή που ισχύει σήμερα στον ΟΑΕΕ (μηνιαία αποζημίωση 600-700 ευρώ). Τέλος, ενημέρωσε ότι ο Π.Ι.Σ. αποφάσισε, στην προχθεσινή του συνεδρίαση να στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη στο χώρο της υγείας.

Κουπίδου: Να κλείσει το παραθυράκι για τις ιδιωτικές εταιρίες

Στο τέλος η κ. Κουπίδου τόνισε ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θέλουν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου διότι ισοπεδώνονται επαγγελματικά και, συγχρόνως, υποβαθμίζεται η δημόσια περίθαλψη. Επισημαίνοντας ότι το Μνημόνιο απαιτεί περιορισμό των δαπανών για την υγεία κατά 2,5 δις ευρώ, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την υποβάθμιση της περίθαλψης των ασφαλισμένων, αλλά με σωστούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους θα μπορούσε να κινήσει η πολιτεία, αν ήθελε, για να περιορίσει τις δαπάνες. Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, σημείωσε ότι θα αφήνει παράθυρα για τη δημιουργία πολυϊατρείων όπου θα προσφεύγουν οι ασφαλισμένοι για εργαστηριακές εξετάσεις και θα κατασπαταλούνται έσοδα.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι συμβάσεις γιατρών τύπου ΟΑΕΕ δεν μπορούν να συντηρήσουν ένα σωστό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σημειώνοντας ότι όλοι οι γιατροί είναι υπέρ της αμοιβής κατά επίσκεψη και κατά πράξη. Καλώντας την πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει στην αναβάθμιση του ΙΚΑ, κλείνοντας το παραθυράκι για τις ιδιωτικές εταιρίες, επεσήμανε ότι εσκεμμένα το υπουργείο δεν έκανε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.